Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FIARE DE CÃLCAT (II) – Colecții româneşti

Fiare2_M Apariţia fiarelor de cãlcat este rezultatul cãutãrilor producãtorilor de mãrfuri vestimentare în vederea punerii de acord a pretenţiilor consumatorilor în raport cu evoluţia modei.

Tehnologia de fabricaţie a utilizat soluţii care trebuiau sã coreleze forma şi greutatea fiarelor de cãlcat cu modul în care era asiguratã sursa de cãldurã. Primele modele care utilizau cãrbunele erau prevãzute cu sisteme ingenioase de acces al aerului pentru a întreţine arderea şi a reduce cantitatea de fum degajat.

Aspectul fiarelor de cãlcat, cu forme care imitau pãsãri, animale, nave, a constituit un element important pentru comercializarea lor. Odatã cu apariţia fierului de cãlcat electric şi mai apoi a celui cu abur, care devine popular dupã anul 1940, schimbãrile experimentate pe piaţa acestora devin din ce în ce mai dese. Prima companie care introduce fierul de cãlcat cu abur, care realiza mai uşor aplatizarea şi finisarea ţesãturii încreţite, este Compania Eldec.

Au urmat apoi noi transformãri în privinţa designului adaptat gusturilor, obiceiurilor de consum şi necesitãţilor consumatorului.

Concurenţa firmelor care realizeazã fiare de cãlcat vizeazã, în afara modernizãrii acestora, uşurinţa în folosire, consumurile energetice reduse şi fiabilitatea.

Astãzi, clasificarea fiarelor de cãlcat electrice se face în funcţie de reglarea temperaturii, de producerea vaporilor, de tipul de comandã a declanşãrii vaporilor, de pulverizarea apei, de tensiunea de alimentare ori în funcţie de utilizare, cum ar fi fiare de cãlcat pentru uz industrial, casnic, general ori pentru voiaj.

Dar, fierul de cãlcat a cãpãtat încã de la început şi o altã utilitate, în afarã de a fi folosit la cãlcarea hainelor, a devenit şi un rãspândit produs de colecţie. Foarte mulţi colecţionari, pasionaţi de acest obiect casnic, au adunat în timp zeci şi sute de astfel de obiecte. Ele sunt prezentate în timpul congreselor ce au loc în diferite oraşe ale Europei.

Anul acesta, la Sinaia, între 1 şi 3 septembrie are loc cel de-al 14-lea Congres Internaţional al Colecţionarilor de Fiare de Cãlcat.

Acest Congres se organizeazã o datã la 3 ani, iar în 2012 se desfãşoarã pentru prima datã în România.

Cu aceastã ocazie, Romfilatelia completeazã prima serie a unei emisiuni filatelice cu tematicã ineditã şi introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Fiare de Cãlcat (II) – Colecţii româneşti, compusã din şase timbre şi o coliţã nedantelatã.

Pe mãrcile poştale sunt ilustrate fiare de cãlcat din diferite secole din Belgia, Birmania (Uniunea Myanmar), Italia, Elveţia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

Data Aparitie:2012-09-01

Fiare2_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search