Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Din respect pentru valorile României – Oameni, fapte şi valori

Romfilatelia vă aduce o serie de întreguri poştale dedicate unor personalităţi de excepţie care s-au remarcat prin talent, inteligenţă şi dedicare, excelând în domenii precum artă, medicină, filosofie, istorie etc. Aceşti reprezentanţi de valoare sunt creatori şi păstrători ai geniului românesc.

 

Alexandru Tomescu – Un om, o vioară

Este mai mult decât un violonist român. Nu este doar un artist care urcă pe scenă, interpretând cu talent şi virtuozitate partituri de muzică clasică, ci este un Om care se dăruieşte pe Sine odată cu sunetele viorii.
Noncoformist dar în egală măsură un altruist, Alexandru Tomescu crede că „În fiecare dintre noi există acea sensibilitate la frumos.”
Sute de concerte, zeci de recitaluri şi premii, un crez: ,, Fii atent la ce visezi, că s-ar putea ca visul să devină realitate!”

Plic - timbru aniversar Alexandru Tomescu

 

 

CARTE DE VIZITĂ

Alexandru Tomescu s-a născut la 15 septembrie 1976, la Bucureşti.

– A studiat la Conservatorul din Bucureşti (1995-1999), la Southern Methodist University, Dallas, Texas (2000) şi la École Superieure de Musique, Sion, Elveţia (2001).

– A câştigat  de două ori dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti.

– Pentru activitatea sa artistică extraordinară Alexandru Tomescu a fost distins cu nenumărate premii internaţionale, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional “George Enescu”, Bucureşti, Premiul II „Yehudi Menuhin” SACEM, Premiul Special pentru cel mai bun recital la concursul “M.Long-J. Thibaud”, Paris, Premiul II “Tibor Varga”, Sion – Elveţia; Premiul I, Phenian – Coreea de Nord; Premiul I “Jeunesses Musicales”, Marele Premiu titlul de laureat “J. Kocian”, Republica Cehă; “Rudolf Neudorfer Award”, Berlin, Germania; Premiul I absolut “Rovere d’oro”, San Bartolomeo, Italia, Premiul I absolut “Citta di Stresa”, Stresa, Italia şi multe altele.

– În aprilie 2009 a concertat, timp de o jumătate de oră, în staţia de metrou “Piaţa Victoriei” pentru a testa reacţia publicului la muzica de calitate.

 

Leon Dănăilă – Sculptorul de creiere

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă se numără printre cele 5.000 de personalităţi ale lumii. Figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului  XXI. Prin introducerea microscopului operator, a scăzut rata mortalităţii în cazul operaţiilor pe creier, de la 50-60% la doar 4%, şi a fost primul neurochirurg care a făcut operaţii cu laser pe creier, în România. Înfiinţarea clinicii de neurochirurgie din Bucureşti este tot meritul profesorului Dănăilă.

În cei peste 55 de ani de când profesează, a făcut mai mult de 40.000 de operaţii, de la oameni simpli la şefi de state.

Plic - timbru aniversar Leon Danaila

 

CARTE DE VIZITĂ

– Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani.

– Este medic primar neurochirurg la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovascular, Bucureşti.

-A avut 18 brevete de inventator şi 10 de inovator.

– A descoperit o nouă celulă a creierului.

– Leon Dănăilă este autorul a 39 de cărţi de specialitate.

– Din decembrie 2004 este ales membru titular al Academiei Române şi al altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice.

 

 

Solomon Marcus – O minte stralucită

Personalitate enciclopedică, academicianul Solomon Marcus a fost un reputat om de ştiinţă, cu o solidă carieră internaţională, dezvoltată de-a lungul a peste 65 de ani. Un spirit liber şi inovator, un umanist în deplinul sens al termenului. Profesorul Solomon Marcus avea acea capacitate unică de a se manifesta cu aceeaşi dezinvoltură şi responsabilitate, atât în lumea ideilor, cât şi în cea a spaţiul pragmatismului.
Domeniile de activitate de care a fost preocupat au fost:

1) Analiza matematică, teoria măsurii, topologie.

2) Informatică teoretică (Theoretical Computer Science).

3) Lingvistica matematică şi gramatici dependente de context.

4) Teoria literaturii şi poetică.

5) Semiotică.

6) Antropologie culturală.

7) Istorie şi filosofia ştiinţei.

8) Biologie.
La toate acestea se adaugă preocuparea sa constantă şi declarată pentru educaţie, pe toate etapele vieţii fiinţei umane.

Ne naştem cu nevoia de a învăţa şi cu ea trăim pe tot parcursul vieţii. Este pentru fiinţa umană ceea ce este respiraţia pentru corpul uman”, spunea domnul academician Solomon Marcus.

Plic - timrbu aniversar Solomon Marcus

CARTE DE VIZITĂ

– Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925 la Bacău şi a încetat din viaţă pe 17 martie 2016, la Bucureşti.

– A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

– A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse şi în alte limbi, precum şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.

– Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar din 2001 devine membru titular al acestei instituţii.

–  Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori.

 

Neagu Djuvara – O viaţă, un secol de istorie

De curând, domnul profesor Neagu Djuvara a împlinit vârsta de 100 ani. Un secol de viaţă, pe care îl priveşte cu luciditate, profundă inteligenţă, umor. Personalitatea sa marcantă, vibrantă, cucereşte prin vivacitatea şi eleganţa dialogului, prin emoţia sinceră pe care amintirile sale le provoacă, fie că e vorba de cele personale sau legate de istorie, în general.

Cele mai multe din cărţile domnului Neagu Djuvara se referă la istoria României şi a poporului român, la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivităţii istoriei şi istoriografiei.

Un istoric autentic, domnul Neagu Djuvara consideră că “Nimic nu serveşte mai bine ţara decât cunoaşterea (sau recunoaşterea) adevărului.”

 Plic-timbru aniversar Neagu Djuvara

CARTE DE VIZITĂ

  • Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în data de 18 august 1916.
  • Este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).
  • Obţine doctoratul în 1972.
  • În 1987 a obţinut Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO) din Paris.
  • A participat la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind rănit în apropiere de Odessa.

 

 

 

Mihai Şora –  Căutând înţelesul a ceea ce este

Peste câteva săptămâni, filosoful şi eseistul Mihai Şora va împlini 100 de ani. Domnul Şora este una dintre acele personalităţi ale culturii româneşti care şi-au păstrat seninătatea spritului şi dorinţa sinceră de dialog, un cărturar veritabil a cărui luciditate şi ancorare în actualitate demonstrează că vârsta reprezintă atitudinea, iar atemporalitatea, un atribut al oamenilor puternici.

Întrebat recent într-un inteviu despre sensul vieţii, filosoful Mihai Şora declara că doar disponibilitatea de a interacţiona cu cei din jur, cu sufletul deschis, reprezintă pentru domnia sa înţelesul lui “a fi”.
Formula propusă de domnul Mihai Şora: “bucuria iradiantă, bucuria genuină, bucuria explozivă, bucuria suavă, bucuria intens liniştită, bucuria întru sine adunată, bucuria glorioasă, peste lume revărsându-se; chiar şi nobila, diafana bucurie senin-melancolică a finitudinii.

Plic - timbru aniversar Mihai Sora

 

CARTE DE VIZITĂ

 

– Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, în Ianova, judeţul Timiş.

– A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar la unul dintre seminarii l-a avut ca asistent, pentru trei ani, pe Mircea Eliade.

– În 1947, la nici 31 de ani împliniţi, Mihai Şora a debutat cu o carte la Editura „Gallimard“ din Franţa, înaintea lui Eugen Ionescu şi Emil Cioran.

– Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

– În perioada ianuarie – iunie 1990 este ministru al învăţământului în primul guvern post comunist, ocupându-se, în această calitate, de restructurarea din temelii a învăţământului secundar, pe care îl reorientează spre ideea formativă de „cultură generală“. Demisionează, în semn de protest, din funcţia de ministru imediat după mineriada din 13-15 iunie 1990.

– În 2000 este decorat de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Pentru Merit în grad de Mare Cruce, iar în 2006 este decorat cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce.

 

 

 

Elie Wiesel –  Avocatul păcii

 

Martor al unei istorii dureroase, prizonier în lagărele de concentrare de la Auschwitz, Buna şi Buchenwald, suprevieţuitor al Holocaustului, şi, mai târziu, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel este una din figurile-simbol ale secolului XX.  A fost scriitor, profesor, filosof, ziarist, eseist și activist pentru drepturile omului.

Cărțile sale au ca element central omul, evoluţia şi binele acestuia, pacea şi demnitatea umană.

Supravieţuitorul Holocaustului, Elie Wiesel credea că: “Indiferenţa îi face pe oameni să moară înainte de a muri.”

Plic timbru aniversar Elie Wiesel

 

CARTE DE VIZITĂ

Elie (Eliezer) Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928 la Sighetu Marmaţiei şi a încetat din viaţă pe  2 iulie 2016, la  New York în S.U.A.

– A scris în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică.

– În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian „mesager pentru omenire”.

–  Din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

– A publicat 57 de cărţi, printre care şi o descriere autobiografică despre viaţa în lagărele de exterminare naziste.

– În România, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului îi poartă numele.

 

Dinu C. Giurescu – Despre istorie, cu suflet

 

Se spune adesea că dacă nu îţi cunoşti trecutul, eşti condamnat să îl repeţi. Altfel spus, mentalitatea unui popor rămâne blocată în evoluţia ei, câtă vreme nu pătrunde cu interes, atenţie şi obiectivitate în studierea istoriei.

Domnul academician Dinu C. Giurescu propune o viziune complexă asupra realităţii şansa către un viitor mai bun, ne aparţine, aşa cum afirma chiar domnia sa întrun interviu recent: “Poate sunt naiv, dar eu încă mai cred în naţiune şi în forţa ei. Poporul ăsta mai are vigoare, poporul ăsta are ingeniozitate, poporul ăsta e creativ. Cred în el și cred că la un moment dat se va trezi”.

plic-timbru-aniversar-dinu-c-giurescu

CARTE DE VIZITĂ

Dinu C. Giurescu sa născut la 15 februarie 1927, la Bucureşti.

Este licenţiat al Facultăţii de Istorie, a Universităţii Bucureşti, unde a fost şi profesor, în perioada 1990 1997.

Din 2001 este membru titular al Academiei Române.

Provine dintro familie de academicieni atât tatăl, Constantin C. Giurescu,  cât şi bunicul, Constantin Giurescu, au fost, la rândul lor, istorici.

 

Augustin Buzura – Scriitor al timpului său

 

Unul dintre cei mai apreciaţi prozatori contemporani este Augustin Buzura. Academia Română i-a conferit titlul de membru în 1992, iar de numele domniei sale se leagă cel al Fundaţiei Culturale Române şi al Institutului Cultural Român. Eseist, jurnalist, scenarist, renunţă la profesia de pshiatru, în favoarea scrisului.

Tenace, analitic, serios şi satiric, Augustin Buzura este una dintre acele voci care îşi păstrează, prin scris, consecvenţa cu sine însuşi. Personajele sale sunt construite complex, adesea dominate de psiholog, care însă nu le pune diagnostic. El doar caută să le înţeleagă, şi prin ele să descifreze, de fapt, realitatea, aşezând emoţiile în ordine şi echilibru.

 DL AB2

CARTE DE VIZITĂ

Augustin Buzura sa născut pe 22 septembrie 1938 la Berinţa în judeţul Maramureş

Este absolvent al Facultăţiii de Medicină şi Farmacie din Cluj, dar nu profesează ca psihiatru, ci se dedică literaturii. Lucrarea sa de diplomă are titlul Shakespeare în psihiatrie.

Începând din 1963, a publicat volume precum „Capul Bunei Speranţe“ (1963), „Absenţii“ (1970), „Feţele tăcerii“ (1974), „Refugii“ (1984), „Recviem pentru nebuni şi bestii“ (1999) sau „Raport asupra singurătăţii“ (2009).

 

 

George Coşbuc

 

Literatura română are numeroşi reprezentanţi ai căror amprentă artistică reprezintă adevărate repere culturale. O astfel de personalitate este poetul George Cosbuc – poet, publicist, traducător şi membru al Academiei Române. Fiu al unui preot din Năsăud, îşi întemeiază educaţia pe cultura clasică şi cea germană, urmând  cursurile Facultăţii de Filozofie şi Litere din ClujNapoca.

Despre începuturile sale literare George Coşbuc mărturiseşte: „Cea dintâi poezie am publicato la vârsta de 15 ani, întro foaie pedagogică din Ardeal. No mai am şi nici nu ştiu ce era, însă îmi amintesc ca a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardeleneşti.”

Primul volum de versuri “Balade si idile” îi aduce succesul, situându-l printre scriitorii importanţi care s-au impus definitiv în atenţia cititorilor.  Poezia sa care abordează natura, viaţa satului, vitejia ostaşului român în luptele din 1877, aparţine patrimoniului cultural naţional, creaţia sa înscriindu-l ca un autor clasic în tezaurul literaturii române.

 plic-timbru-aniversar-george-cosbuc

 

CARTE DE VIZITĂ

 

George Coşbuc s-a născut pe 20 septembrie 1866, în comuna Hordou, în comitatul, cum se numea pe atunci, BistriţaNăsăud astăzi, Coşbuc, judeţul BistriţaNăsăud şi a încetat din viaţă la Bucureşti, în data de 9 mai 1918.

Activitatea sa literară este binecunoscută, fiind unul dintre scriitori studiaţi  în anii de şcoală. Vă reamintim că pe lângă poeziile sale clasice cunoscute tuturor precum:  Nunta ZamfireiVestitorii primăverii, Numai una, Noi vrem pământ!, Moartea lui Fulger şi multe altele,  Coşbuc a oferit literaturii române una din cele mai bune traduceri ale Divinei Comedii  a lui Dante, precum şi variante ale Eneidei şi Odiseei.

Pentru meritele sale culturale, George Coşbuc a fost ales membru al Academiei Române în anul 1916.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search