Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

30 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate

În perioada 1-2 aprilie a.c. s-a desfășurat conferința dedicată împlinirii a „30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est”, eveniment organizat de Fundația Română pentru Democrație cu sprijinul Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, a Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Regal din București, în cadrul căruia a fost lansat  întregul poștal dedicat acestei conferințe, apreciat și semnat de către Dl. Emil Constantinescu, Președinte al Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului.

În cadrul acestei lansări, Romfilatelia a organizat o  expoziție filatelică cu tema „România, Un Tezaur European”. Exponatele filatelice au inclus emisiuni de mărci poștale reprezentative pentru România, ce ilustrează tradiția, obiceiurile, valorile materiale din Patrimoniul Mondial UNESCO, regiunile și orașele României, personalitățile culturale naționale, expoziția reprezentând o invitație inedită de a vizită România.

De asemenea, de remarcat este faptul că, în perioada de dinainte de 1989, filatelia a reușit cu abilitate să promoveze și tematici care să răspândească în țară și în afară ei ideile democrației culturale deduse din mesajele referitoare la istoria națională și a Europei, la rolul și locul marilor personalități în viața societății, la patrimoniul artistic național și mondial, oferind fără cenzură, informații și cunoștințe neinfluențate de propaganda regimului totalitar.

Manifestarea a reunit foşti şefi de stat şi de guvern, înalţi oficiali, specialişti şi cercetători din mediul academic și lideri religioși din Europa de Est, Balcani, Caucaz și Peninsula Coreeană, printre care ii amintim pe Aurel Vainer, Viktor Iuşcenco, Petru Lucinschi, Djoomart Otorbaev, Garry Jacobs.  În cadrul acestei conferințe a fost dezbătut modul în care au fost abordate aceste conflicte, valorificând experiența liderilor politici democrați care s-au confruntat cu dificultățile perioadei post-totalitare.

Organizată cu prilejul sărbătoririi a trei decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, conferința a pus în lumină importanță liderilor care au schimbat istoria în 1989, împărtășirea experienței lor în procesul de tranziție de la comunism la democrație, precum și în gestionarea conflictelor în cursul acestei tranziții.

Fostul Președinte al statului (1996-2000), Dl. Emil Constantinescu, actual Preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului, a apreciat faptul că există o renaștere a capitalismului religios, astfel că, în cadrul evenimentului a fost subliniată încă o dată importanța religiei în pacea globală și în relațiile interumane.

 

În discursul pe care doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, l-a susținut cu ocazia lansării întregului poștal, a mulțumit președintelui Emil Constantinescu și a definit conceptul „Marca poștală, mesager universal al diplomației culturale”, printr-o argumentare care definesc mărcile poștale ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search